Skriblerier

Kreativ deleøkonomi på Instagram

I forlængelse af mit forrige indlæg vil jeg her komme ind på, hvordan jeg ser en tendens til deleøkonomi på sociale medier i den kreative branche; i særdeleshed hvad angår Instagram.

Begrebet “at regramme” er de fleste i branchen allerede bekendte med. Men at regramme uden tilladelse fra den oprindelige ophavsmand sker desværre alt for ofte. Jeg har oplevet på Instagram, at et regrammet billede med henvisning til den oprindelige kilde blev brugt af en tredje part, men hvor den oprindelige kreditering var slettet. Denne form for deleøkonomi er uden hensyn. Og for at tendensen skal have en fremtid i branchen, bør vi tage nogle forholdsregler.

Jeg foreslår derfor, at deleøkonomi i den kreative branche er på følgende præmisser:
  1. Sikr dig at du har den oprindelige kilde til det pågældende billede.
    Dette kan kræve lidt research fra din side
  2. Få et okay fra kilden – eller afhold dig fra at bruge billedet
  3. Anerkend kilden og giv “credit” med korrekt navn eller @ tag
  4. Respekter at der er lagt tid og energi i arbejdet med billedet

For at der skal være tale om deleøkonomi, er det vigtigt, at også ophavsmand/kvinde får noget ud af handlen. Her kommer eksponering og kreditering ind i billedet (forstår du… “billedet”). Med et medie som Instagram er det fedt at få eksponering, og ens billede kan blive delt vidt og bredt. Værdien opnås dog først ved korrekt kreditering. Og netop derfor er det så hulens vigtigt at følge ovenstående præmisser. 

Et eksempel på deleøkonomi i den kreative branche er f.eks. dengang Cathrine fra Rockpaperdresses blev kontaktet af Vogue. I forbindelse med en modeuge tog hun et billede til Stine Goyas show, og Vogue kontaktede hende for at få lov til at dele billedet. Med respekt og korrekt kreditering. Mon ikke at linket fra Vogues artikel online skabte trafik til Cathrines blog? Det håber jeg i hvert fald.
Læs blogindlægget “This is Vogue calling” på Rockpaperdresses.dk her.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *